Terug naar gedichten

Klaagzang van een dichter

Laat me maar lachen. Het kan me toch niets meer schelen, maar ik maak me er wel druk om. Leg me uit… Wat moet ik doen met 1 dag in de week? Wat is een week als een maand niet genoeg is? Waarom een jaar verspillen als ik toch niet lukken mag? De vragen zijn het antwoord bij zwijgzaam stil zitten. De klaagzang van een dichter.

Ik voel pijn vermengd met geluk, liefde, verdriet. De waarheid verberg ik niet. Ik loop niet te koop met mijn ziel, maar anders dan bloot geven kan ik mij niet. Ik ben geboren om mij te laten zien. Ik ben geboren om te voelen. Het leven te eren in een genot zo onbekend dat het pijn doet het onverwachte in factor x te beleven. Schuilen helpt toch niet, want ik kan mij niet verbergen voor de mensen waar ik van hou. Ik ken mijn mede dichters die het net zo diep voelen als ik. Ik ken mijn mede dichters die het liever oppervlakkiger houden uit angst voor dezelfde tirades als in mij. Als een soort bedrog kun je doen alsof alles fijn lijkt te zijn, maar dan zou ik leven in een leugen en niet in de werkelijkheid van mijn bestaan. Ik verwacht niet dat je mij begrijpt, want dat zal nimmer mogelijk zijn met de veranderlijkheid in mij. Transformatie brengt mij stappen verder van de maatschappij die ik probeer te vatten. Is deze klaagzang dan verdere afstand nemend of toch toereikend? Nee! Ja! Het is de bewoording van mijn leven hoe ik hem beleef. Niet hoe ik het wil. Niet hoe ik vind dat het moet, maar gewoon hoe ik het doe. Gebeurtenissen volgen op elkaar. Geloof, cultuur, spiritualisme en menselijkheid verrijken mijn psyche. Het moet op papier. Zeggenschap, heb ik alleen over het moment. Doorgaan of stoppen. Stoppen kan ik ook al niet. Inspiratie wordt desnoods gezocht ten koste van geluk en alles wat lief is. Als het gaat dan laat het in GOD’s naam gaan. Door merg en been. Het gaat door tot de bodem is bereikt en ik leeg achterblijf.

De klaagzang van een dichter is niet negatief. Het is sarcastisch, realistisch, fantastisch, romantisch, passioneel, strak en eerlijk, soms idealistisch, maar bovenal een weerspiegeling van het leven. Een mogelijkheid in het spiegelbeeld die ik zie. Misschien niet altijd even fijn of vrolijk maar gedreven door waardigheid. Iedereen die kan lezen kan kijken, maar niet iedereen die kan lezen kan het ook zien. Dus als je een lezer bent in plaats van een schrijver, zal het geen obstakel zijn als je kunt geloven in de beleving. Als je kunt visualiseren hoe diep het kan gaan. Als je iets kunt voelen, het snapt, maar niet begrijpt. Als je voelt dat je iets moet doen, maar teveel doet zonder dat je iets doet. Als je die tirade van gevoelens een plaats kunt geven zonder het weg te stoppen. Zolang je maar weet wát je voelt. Het antwoord komt dan vanzelf met de tijd áls je er voor open blijft staan. Daar ligt ook het antwoord van deze klaagzang. Niet concentrerend op het woord klaag in de zin van klagen, maar in de zin van het spuien van ongenoegen, liefdesverklaringen, belevingen en/of emoties. Het ‘uiten’ is de grenzeloze kracht om niet te verbitteren in wat je kunt noemen de ‘strijd.’ Het laten gaan, maar niet vergeten. Wachtend tot het moment zich voordoet dat je ziel klaar is om te leveren wat wordt gevraagd. Dus als je het niet kan verwoorden, maar wel kunt ontvangen sta je zelf op die richel die je in contact stelt met jouw innerlijke krachten. Doe het…

Beleef het ‘échte’ leven!

NDscorpio

03-12-2004

NDscorpio

Geregistreerd op:
30 januari 2003

Uit: Curacao/Nederland(zwolle)

Initiatief van:

  Bernadette
  Claasje
  helendevink
  Inge *
  Pauline
  Sander

Zelf gedichten insturen kan op:

Gedichtenlog.nl