Terug naar gedichten

De weerman

Oakdale, 5 maart 2005, 6:15

We zijn, M. en ik, net bij de buurvrouw op bezoek geweest. We probeerde daar iets met melk te koken, maar dat ging niet erg goed. De melk hier in Amerika is veel te “waterig”. We gaan 's avonds weg met onze rode Toyota Celica.
Ik weet niet waar we heen gaan, maar het is zeker dat het voor een langere tijd is. Misschien gaan we wel naar het vliegveld en vlieg ik terug naar Nederland. Ik zit achter het stuur en plotseling bedenk ik mij dat ik wat vergeten ben. Mijn iPod ligt nog bij de buurvrouw en ik wil die graag nog even ophalen, ik kan niet weken zonder! Ik rijd een andere straat in over een soort fietspad. Ik vraag mij af of ik hier eigenlijk wel mag rijden en of ik wel de goede kant op rijd. Eigenlijk ook wel raar om over een fietspad te rijden, want dat heb ik in Amerika nog nooit gezien.
We rijden nog wat en dan zie ik een paar huizen in de verte staan. Ongeveer acht tot tien huizen staan in een rijtje en er is een groot weiland voor de huizen. Ik weet dat we daar moeten zijn. We kunnen de auto helemaal naar de parkeerplaatsen rijden maar ik besluit hem tijdelijk voor het pad naar de huizen te plaatsen. Het is toch nacht en we zijn zo weer terug.
Als we terug komen is het licht en de auto staat er niet. Voor ons gevoel zijn we maar een paar minuten weg geweest, dus hij kan nooit ver weg zijn. We weten dat ze hier van wegslepen houden, maar dit is wel erg extreem. Bovendien staan er nu ook andere auto's op de plek waar wij net nog stonden. Dan zegt M. de auto in een garage te zien. Ik zie hem eerst niet, maar dan zie ik inderdaad een rode auto in een garage staan, ongeveer 300 meter verder. We lopen de weg, die een beetje schuin naar beneden afloopt, af totdat we bij de garage zijn. Onze auto is veranderd in een soort Heager machine, wij doen een internship bij dit bedrijf, en M. checkt of alles nog in de machine zit. Dan komt er een vrouw naar ons toe die zegt dat het de laatste keer is dat we daar parkeren, maar verder is ze erg vriendelijk.
M. besluit de wagen om te bouwen tot een oud model. Hij draait de bank om en brengt het stuur naar de andere kant. Het lijkt een beetje op een open koets uit de jaren 1800. Ik zie dat er meer van dit soort koetsen in de garage staan die allemaal opgeknapt worden.
Een vrouw komt naar mij toe en vraagt waar ik vandaan kom. Ik vraag mij af hoe zij weet dat ik uit het buitenland kom, want ik had nog niet gesproken. Ik vertel haar dat ik uit Nederland kom en haar reactie is: “Ik dacht al, je hebt niet echt een gezicht voor een Japanner”.
M. schiet al aardig op met de auto. Toch wil het dak niet helemaal lukken, maar gelukkig krijgt hij hulp van de andere mensen. Ondertussen ben ik al mijn spullen in de auto aan het laden zodat we straks weer onze reis kunnen voortzetten. Dan zie ik twee paar sokken en omdat ik geen sokken aan heb besluit ik het schoonste paar aan te trekken. De eerste sok gaat zonder problemen. Dan draai ik mij om de tweede sok te pakken, maar zodra ik mij met de sok in de hand terug draai zie ik dat het de verkeerde sok is. Ik draai mij weer om en deze keer heb ik een trui in mijn hand. Ik doe het nog een keer en deze keer kijk ik goed of ik wel een sok pak. Ik pak de goede sok, maar na nog een keer te kijken is deze van kleur veranderd. Ik weet dat ik moet dromen.

Ik besluit meteen te gaan zweven. Ik hang nu boven de mensen in de garage. Ik gegroet ze en lach ze een beetje uit, want ik ben lucide! Ik pak een man op en ik lach hem uit, hij wil zeker ook lucide worden, maar hij weet vast niet hoe. Ik vlieg met de man, ik heb hem vast aan zijn hoofd, door het raam naar buiten. Het raam breekt en ik laat de man los.
Ik vlieg naar het weiland waar een paar koeien staan. Ik wil daar wat leuks mee doen, maar ik weet niet wat. Dan merk ik op dat het erg bewolkt is. Toen de droom begon was het helder en zonnig. Ik besluit het weer te veranderen. Ik wil een strak blauwe lucht. Ik draai mij 180 graden om en het is daar zonnig. Wanneer ik mij weer terug draai naar het weiland is het daar ook zonnig. Er zijn echter nog wel een paar wolken aanwezig. Ik probeer het nog een keer maar na mij 180 graden omgedraaid te hebben zijn de wolken nog steeds aanwezig. Ik besluit wat anders te proberen. Als ik me de volgende keer weer 180 graden omdraai wil ik iets zien wat mij doet schrikken. Ik draai mij weer om en ik kijk over het weiland. Ik kan iets in de verte zien, maar het is te klein om te bepalen wat het precies is. Het lijkt wel een postzegel vanaf mijn positie te zien. Ik wil er wel heen vliegen maar dan hoor ik een goede vriendin van mij schreeuwen: “Nee, Sander nee!”. Het komt van schuin achter mij dus ik draai mij opnieuw om.
Aan de rand van het weiland staat een fotograaf met een enorme grote lens op zijn camera. Ik vlieg naar hem toe want ik wil dat hij een foto van mij gaat maken. In zijn lens kan ik het weiland zien, maar ik zie mezelf niet. Dan zie ik een rode auto in de lens verschijnen. Ik herken onze auto en ik vind het raar dat M. mij vergeet. Dan bedenk ik me weer dat het eigenlijk niets uitmaakt, want het is maar een droom. Ik kijk op om de auto te zien die in de lens geprojecteerd werd (ik kijk naar de weg achter de camera, dus normaal onmogelijk om de auto in de lens te zien) en ik zie een zwarte auto langs rijden. Het was dus toch een andere auto. De fotograaf maakt een foto en stapt vervolgens achter in de auto bij iemand anders. Ik wil echter de foto zien en roep dit hem ook. Hij weigert dit en daarom spring ik ook in de auto. Ik begin de fotograaf te pesten door hem in zijn zij te porren.
Dan wil ik wel weer wat nieuws proberen. Ik open de deur van de auto terwijl we toch zo'n 100 km/uur rijden. Ik laat mij uit de auto vallen om dit een keer te ervaren. In werkelijkheid lijkt mij dat geen aangenaam gevoel. Eigenlijk gebeurd er weinig en ik moet bewust gaan draaien om echt weg geslingerd te worden. Eigenlijk was het helemaal niet spectaculair.
Ik zie een andere auto op de andere weg helft mij tegemoet komen. Ik kan mij natuurlijk laten overrijden, maar dan bedenk ik mij dat ik dan ook wel de controle over de droom kan verliezen. Ik doe een stap opzij en de auto passeert mij. Helaas begint de droom te vervagen en ik word wakker.

Sander

07-03-2005

Sander


Spiritual

Geregistreerd op:
20 februari 2002

Uit: Oakdale

Initiatief van:

  Bernadette
  Claasje
  helendevink
  Inge *
  Pauline
  Sander

Zelf gedichten insturen kan op:

Gedichtenlog.nl