Terug naar gedichten

Paniek

In de zomer van 1975 bracht ik samen met echtgenote en onze twee zoontjes (7 en 5 jaar), een familiebezoek in Groningen. Wij hadden elkaar enkele jaren niet gezien, dus het was even bijpraten.

We waren nog niet in bezit van eigen vervoer. Een familielid bracht ons een van de volgende dagenen naar een recretiegebied. Een open meer (in aanleg) vloeide via een smalle sluis over in een reeds langer bestaande visvijver. Door begroei´ng was deze vijver aan het oog ontrokken.

Nadat ik voor de kinderen de rubberboot vol lucht had geblazen peddelden zij naar hartelust. Terwijl mijn echtgenote toekeek begaf ik mij te water om het vrijgegeven afgebakende gedeelte te peilen.

Buiten het afgebakende gebied waren echter diepe plekken. Onbewust was ik verder gezwommen dan de bedoeling was. Bij de sluis ging ik weer aan land om via de oever terug te lopen.

Plotseling ontstonden onafhankelijk van elkaar situaties die voor de nodige paniek zorgden:

- De kinderen hadden hun peddels verloren, waardoor hun bootje buiten het veilig gestelde gebied dreef. Zowel de kinderen als moeder konden (nog) niet zwemmen. Kinderen schreeuwden en moeder zwaaide naar passanten om hulp.

- Intussen speelde zich bij de visvijver een tragedie af. Een overspannen oudere visser maakte in woord en gebaar duidelijk dat zijn collega visser verdronken was. Zelf kon hij niet zwemmen. Bij een verder gelegen boerderij had hij reeds het alarmnummer laten bellen.

Ik begaf mij onmiddellijk te water om het slachtoffer te bergen. Helaas mocht reanimatie niet meer baten. Politie en ambulance arriveerden gelijktijdig.

Terwijl de plitie mij om nadere gegevens vroeg, hoorde mijn echtgenote van omstanders dat er in de visvijver een man verdronken was. Aangezien ik door het gebeuren reeds langere tijd verdwenen was, raakte zij totaal van streek.

Hand in hand, de kinderen dicht tegen ons aangedrukt, hebben we de komsst van ons vervoer afgewacht!

Utopia

02-12-2004

Utopia

Geregistreerd op:
24 november 2004

Initiatief van:

  Bernadette
  Claasje
  helendevink
  Inge *
  Pauline
  Sander

Zelf gedichten insturen kan op:

Gedichtenlog.nl