Dromendezeven.nl Blog 7 manieren om inspiratie op te doen

7 manieren om inspiratie op te doen

7 manieren om inspiratie op te doen post thumbnail image

Inspiratie is de muze van elke creatie. Zelfs als je nu geen inspiratie hebt, kan je je zeker nog  de positieve effecten van inspiratie die je ervaart hebt in het verleden herinneren. Wat je misschien wel hebt gemerkt is hoe inspiratie je een flinke energieboost kan geven om in een project te duiken. Helaas ervaren we vaak ook dat de inspiratie die we hebben opgedaan en door onze aderen stroomt, snel weer verdwijnt.

Misschien heb je het gevoel dat je op zoek bent naar inspiratie of je hebt een verlangen dat het weer terug zal komen. Dan is er goed nieuws voor je! Je kunt namelijk actief werken aan het cultiveren van inspiratie. Als je je wilt laten inspireren, weet dan dat passiviteit of stilzitten niet tot inspiratie zal leiden. Probeer deze zeven manieren om inspiratie actief te cultiveren in je leven. Vandaag nog!

Bekijk een boeiende documentaire om inspiratie op te doen

Netflix en andere providers barsten van (nieuwe) documentaires over uiteenlopende onderwerpen. Misschien kan je deze situatie herkennen; elke keer dat ik ga zitten om te kijken, gebeurt er een van de twee dingen:

Ik word erg verdrietig of depressief over de toestand van onze wereld

Ik krijg een grote kick van inspiratie om actie te ondernemen

Vaker wel dan niet komt nummer twee voor. Daarom is het de moeite waard om de kans te nemen en de documentaire aan te zetten. Plof neer op de bank en bekijk een documentaire om uzelf een boost van inspiratie te geven.

In magazines bladeren en een dagboek bijhouden

Woorden vangen de essentie van het leven op een manier die andere media niet kunnen. Je gedachten zweven razendsnel door je geest, dus het kan moeilijk zijn om precies te begrijpen wat je voelt of grip te krijgen over wat je mening nu precies is. Daarnaast is het bijhouden van een dagboek ook een drijfveer voor velen, omdat je hiermee eerst de slechte emoties weg kunt werken. Deze negatieve emoties zitten namelijk vaak in de weg als je jezelf wilt inspireren. Daarom, als je een dagboek bijhoudt, kun je, hoe rommelig opgeschreven ook, tot de kern komen van alle gevoelens die voor je aanwezig zijn.

De grote blokkades van inspiratie kunnen onopgeloste en ongekende gevoelens zijn. Door magazines bladeren of een dagboek bijhouden, zijn de beste manieren om die gevoelens bij de wortel aan te pakken. Als je aan de wortel staat, kun je het licht van bewustzijn laten stralen, en een hoger perspectief krijgen om uiteindelijk tot inspiratie te komen.

Een motiverende spreker kan inspiratie opwekken

Podcasts, YouTube-video’s, audioboeken, noem het maar op. Is het niet wonderlijk dat we in een tijd leven waarin we bijna alles wat we willen aan de uiteinden van onze vingers kunnen hebben?  Zoek naar een motiverende spreker op een van deze kanalen. Ga er op uit terwijl je tijdens een wandeling, autorijden of een wasbeurt, luistert naar de interessante woorden die je in je oortje binnenkrijgt. Blijf elke dag op deze manier verbonden en houdt de inspiratiestroom op gang.

Een coach of mentor kan je helpen om aan te scherpen wat je inspireert

Als je het geld hebt, kun je een getrainde of ervaren coach of mentor inhuren die je kan inspireren. U zult op zoek moeten gaan naar iemand met wie het klikt en die ook de vaardigheid en het vermogen heeft om u op de juiste manier op uw reis te ondersteunen. Coaches zijn precies wat je nodig hebt wanneer het moeilijk wordt of even tegenzit. Als u grote dromen koestert, dan kunt u uw succes en inspiratieniveau versterken door een coach in uw team te krijgen.

Een goede vriendengroep kan je inspireren

Onze omgeving heeft een enorme impact op hoe we dagelijks presteren. Als je jezelf nestelt in negativiteit, dan zul je je hieraan overgeven en jezelf depressief beginnen te voelen.  Hetzelfde geldt voor positiviteit en inspiratie. Als je je voortdurend wilt laten inspireren, omring je dan met mensen die hetzelfde willen en dat ook doen. Je cirkel beïnvloedt je. Dit is een aspect van leven dat velen onderschatten, vooral omdat het moeilijk kan zijn om ongezonde relaties te doorbreken. Maar als je de moed hebt om een nieuwe cirkel van ondersteunende en inspirerende mensen op te bouwen, dan kun je de kracht die mensen en onze omgevingen op ons leven hebben, benutten.

Tijd doorbrengen in de natuur.

Als je het gevoel hebt dat je het meest inspiratie nodig hebt, ben je waarschijnlijk gestrest. Je denkt in jezelf, “Waarom kan ik niet gewoon inspiratie oproepen, zodat ik dit werk gedaan kan krijgen? Die stress duwt de inspiratie alleen maar verder buiten je bereik. Ga even naar buiten en wees een met de natuur. Laat de natuur je stress oplossen, verbreed je perspectief en voedt je inspiratie.

Meditatie zet aan tot inspiratie!

Misschien regent het buiten, dus je kunt niet in de natuur komen om stress te verlichten en je perspectief te verbreden. Maar je kunt wel mediteren. Sluit uw ogen, haal een paar diepe ademhalingen en rust uit in de ruimte in uzelf. Laat uw gedachten aan u voorbijgaan. Het is het geloven in je irrationele gedachten die je in de eerste plaats hebben verward. En het is meditatie die je kan helpen om ze los te laten.

Slotgedachten

Inspiratie is een prachtig ding. Als je er vol van bent, kun je je geweldig voelen, en in brand staan (op een goede manier). Maar de put van geen inspiratie kan vreselijk voelen. Wat die put nog erger doet aanvoelen, is het geloof dat je niet meer kunt terugvallen op inspiratie. Geloof er niet in. Wat je doet in de wereld is slecht voor een deel inspiratie en het andere deel is activiteit.

Zoals Thomas Edison zei:

‘Het leven is voor 1% inspiratie en 99% transpiratie.’

Daarnaast is het doen van het werk zonder inspiratie ook de sleutel om het te activeren. Wanhoop niet als je inspiratie mist, maar kom in actie.