Ons lijf

Ons lijf post thumbnail image

Ons lijf. We worden er mee, of in, geboren en we moeten het er maar mee doen. Het is een merkwaardig en intrigerend vaartuig vol met zintuigen, mechanismen en mysterieus werkende organen, opgebouwd uit cellen met DNA en atomen. De wetenschap heeft er haar handen al eeuwenlang vol aan om het te onderzoeken. Miljoenen jaren evolutie worden beetje bij beetje verklaart. Er blijven nog genoeg vragen over..

Tijdens mijn De-armouring training van The Gaia methode mocht ik in een klein deel van die theoretische kennis duiken. Ik leerde o.a. over de werking van het zenuwstelsel en energiestroming, de blokkades die daarin kunnen ontstaan bij verschillende vormen van trauma, de diepere werking van onze verdedigingsmechanismen en de invloed van ademhaling, beweging en trillingen op ons lijf. Ontzettend handige kennis om als lichaamswerker te begrijpen wat je aan het doen bent in een lijf.

Maar de mooiste les was toch wel die over de wijsheid van ons lijf. Deze wijsheid, ontstaan uit dezelfde miljoenen jaren evolutie. Het lijf weet precies wat het nodig heeft. Alles is op elkaar afgestemd en in synchroniciteit met elkaar. Ook als het niet zo lijkt te zijn. Als je lichaam lijkt tegen te stribbelen en je het wel kunt vervloeken. Het is het holistische herstelsysteem in ons wijze lijf dat aan het werk is. Het geeft signalen af die we al eeuwenlang niet meer goed snappen en vaak negeren. We geven te vaak de voorkeur aan  controle in ons evenzo wijze brein. Maar die alleen heeft niet alle antwoorden.

Methodes van lichaamswerk zoals massage, haptotherapie en de-armouring zorgen weer voor meer balans in het contact met ons gehele lijf. Soms zijn de meest subtiele signalen van ons lijf de belangrijkste voor het duiden van een probleem. En om die op te kunnen pikken en te begrijpen is kennis en oefening nodig. Oefening en kennis in het stilstaan, in hoe vanuit bewustzijn in contact te komen met ons lijf en haar signalen. En in te begrijpen waar het lichaam dan om vraagt. En soms vraagt het alleen maar om precies dat. Om in het gejaagde leven dat we leiden eens stil te staan en vanuit bewustzijn even de aandacht verleggen naar onszelf. En te luisteren naar en vertrouwen hebben in dat o zo wijze lijf.